Ποιοι είμαστε
Ο αμπελώνας μας βρίσκεται στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου σε υψόμετρο 400-450 μέτρα, στην περιοχή Πετρένιο , απέναντι από το χωριό της Ραψάνης. Είναι διαμορφωμένος σε αναβαθμίδες , σε πλαγιές με βορειοανατολικό προσανατολισμό, οι οποίες δέχονται την θαλάσσια αύρα του Αιγαίου. Ένας μικρός αμπελώνας βρίσκεται στη Νίκαια της Λάρισας, πολύ κοντά στο οινοποιείο.
Μαλαγουζιά-Ασύρτικο:
Το κρασί αυτό παράγεται απο σταφύλια τα οποία προέρχονται και από τους αμπελώνες της Ραψάνης αλλά και απο της Νίκαιας. Παραμένει με τα στέμφυλα σε προζυμωτική εκχύλιση για 14-16 ώρες. Κατόπιν αφαιρείται με βαρύτητα μόνο ο πρόρωγος. Η ζύμωση γίνεται στους 14-16 °C. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με γεμάτο στόμα και μέτρια προς υψηλή οξύτητα το οποίο μπορεί να συνοδεύσει φαγητά όπως ζυμαρικά, σαλάτες, ψάρια και λευκά κρέατα αλλά και να καταναλωθεί μόνο του.
Chardonnay:
Τα σταφύλια προέρχονται εξ ολοκλήρου από τα αμπέλια στην Ραψάνη. Γίνεται και εδώ προζυμωτική εκχύλιση για 20 περίπου ώρες. Στη συνέχεια παίρνουμε τον πρόρωγο ο οποίος ζυμώνει στους 14-16 °C. Tο κρασί μετά παραμένει στη δεξαμενή με τις οινολάσπες για δύο με τρεις εβδομάδες. Σαν αποτέλεσμα έχουμε ένα γεμάτο κρασί χρυσοκίτρινου χρώματος, με ήπια οξύτητα το οποίο είναι ιδανικό για να συνοδεύσει λιπαρά ψάρια και λευκά κρέατα.
Ροζέ:
Το κρασί αυτό παράγεται από Ξινόμαυρο και Κρασάτο. Δύο από τις ποικιλίες που υπάρχουν στο ΠΟΠ της Ραψάνης. Η εκχύλιση διαρκεί 10-12 ώρες σε θερμοκρασίες 6-8°C ώστε να μην ξεκινήσει η ζύμωση και στη συνέχεια παίρνουμε μόνο τον πρόρωγο. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 14-16°C. Το κρασί αυτό μπορείτε να το πιείτε είτε μόνο του, είτε να συνοδέψετε τυριά ή ελαφριές κόκκινες μακαρονάδες.
Cabernet/Ξινόμαυρο:
Τα σταφύλια προέρχονται εξ ολοκλήρου από τα αμπέλια της Ραψάνης. Το ξινόμαυρο συνήθως τρυγιέται πριν την τελική του φαινολική ωρίμανση ώστε να μην υπάρχουν πολύ έντονες τανίνες. Η εκχύλιση διαρκεί 5 με 7 ημέρες και μετά την ολοκλήρωσή της παίρνουμε μόνο τον πρόρωγο και αφήνουμε να γίνει η αποζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Από βαρέλι περνάει ένα ποσοστό 50-70% για 12 μήνες και τα βαρέλια είναι από πρώτης μέχρι τέταρτης χρήσης. Το τελικό κρασί ενδείκνυται για συνοδεία φαγητού, κυρίως κόκκινων κρεάτων αλλά και μαλακών τυριών και αλλαντικών. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να σταθεί και μόνο του χάρη στην οξύτητα του ξινόμαυρου και στο γεμάτο σώμα του Cabernet.
Πετρένιο/ΠΟΠ:
Παράγεται από τρεις ποικιλίες: Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο. Οι δύο τελευταίες είναι τοπικές και βρίσκονται μόνο στην περιοχή της Ραψάνης .Είναι ένα κρασί που οινοποιείται μόνο τις χρονιές που η ποιότητα των σταφυλιών είναι ιδανική. Γι’ αυτό υπάρχουν μεγάλα κενά στις χρονιές. Ο τρύγος συνήθως γίνεται τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη ώστε να έχουν ωριμάσει πλήρως φαινολικά τα σταφύλια. Η εκχύλιση διαρκεί γύρω στις 10 ημέρες, συνήθως δηλαδή μέχρι και την αποζύμωση. Ωριμάζει για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια τουλάχιστον δεύτερης χρήσης και στη συνέχεια εμφιαλώνεται και παλαιώνει στις φιάλες για τουλάχιστον 18 μήνες. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του Ξινόμαυρου σε τανίνες, συνιστάται το κρασί αυτό να καταναλώνεται κυριως με κόκκινα κρέατα, όπως μοσχάρι, ή και έντονα τυριά. Προτείνεται πριν να καταναλωθεί, ειδικά στις πιο παλιές χρονιές, αερισμός κατά προτίμηση σε κανάτα.